Jdi na obsah Jdi na menu

Rostliny do terária

18. 8. 2012

 

 

 

Rostliny značně podněcují barvoměnu chamíků. Chamíci žijící v hodně zeleném teráriu, preferují především zelené odstíny. Dokonce mohou i jiné barvy zcela ztratit. Proto by mělo mít terárium Pár rostlin, větviček a nalepenou zadní stěnu (nejlépe světle hnědá až písková barva), po které by chamík mohl lézt. Zde je několik vhodných rostlin do terária:

Epipremnum aureum- šplhavník- je asi nejvhodnější rostlinou do terária. Pne se po stěnách a vytváří přirozené prostředí. Pro chameleona je zároveň prolézačka, po které může šplhat nebo slézt dolů na zem. Není ani náročná na chov, naopak, je vytrvalá,rychle roste a snadno se množí. Potřebuje jen dostatečně vlhký vzduch a teplo. Nejedovatá.
Potos

 

 

 

Ficus pumila-plazivý fíkus- je do terária velice vhodný. Vytváří krásnou zeleň a popíná se po stěnách terária. Dokáže popnou i celé stěny. Pro chameleona tato rostlina nic neznamená, ale do interiéru je tato rostlina zcela vyhovující. Potřebuje ale hodně světa a vysokou vlhkost vzduchu.Nejedovatá.p1010247.jpg

 

 

 

 

Hibiscus rosa-sinensis- ibišek- tento menší keřík se také dá dát do terárka, ale působí mohutně. Musí se každý rok zastřihávat a přesazovat. Také  každý rok kvete, což znamená že může žlutým pylem zaneřádit terárium. To ale neznamená, že se do terária nehodí, naopak.

DOPORUČENÍ: Jen do větších terárií. Také je velice vhodný pro chmeleona, když je venku z terárka. Nejedovatá.

 

Sansevieria-tenura, tchýnin jazyk-Tato rostlina se také hodí do terárka. Vytváří zajímavé prostředí a podněcuje barvoměnu chamíka. Listy mají totiž žluté až zelenožluté žíhání. Do růžic listů se zachycuje voda, takže se chamík v případě nouze může i napít. Tato rostlina je spíše teplomilná, ale nevadí jí chladný vzduch a nízká vlhkost vzduchu. Nejedovatá.

 

 

Ficus bejamina- je také velice vhodnou rostlinou do terária. Jelikož ve své domovině(Asii a Africe) dorůstá uctyhodné velikosti a výšky. Můžeme tento stromek použít jako rostlinu do terária jen n a kratší dobu. Velice rychle roste a není náročný na vlhkost a teplotu. Je také vhodný pro chameleona když je volně po bytě. Nejedovatá.

 

Pro volný pohyb chameleona po bytě jsou vhodné skoro všechny rostliny a palmy. Nejvhodnější je ficus benjamina,monstera deliciosa, všchny druhy dracaen,schefflera a mnoho dalších...

 

Tyto fotky jsou mé dílo....od teď se budu snažit používat jen své fotografie!

Děkuji za pochopení